Yarışma

11. Mekteb-i Adliye Farazi Dava Yarışması

OLAY METNİMİZ YAYIMLANDI!

Mekteb-i Adliye Farazi Dava Yarışması, ismini Ankara Hukuk Fakültesinin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunda verilen ismini taşıyan, ülkemizin bir öğrenci topluluğu tarafından gerçekleştirilen en büyük kurgusal dava yarışmasıdır.

Farazi Dava Yarışması, hayata geçirildiği ilk günden bu yana gelişerek şu anki halini almış bulunmakta, ivmesini kaybetmeden yükselmeye devam etmektedir. İlk olarak yalnızca Ankara Hukuk Fakültesi öğrencilerine açılan yarışma, 10. Yarışması itibariyle 37 farklı hukuk fakültesinin 133 takımından başvuru alan, ulusal çapta bir organizasyondur.

Yarışma her aşamasıyla hukuk fakültesi öğrencilerinin mesleki hayata uyumuna aracılık etmektedir. Öğrencilerin yarışma boyunca ortaya koyduğu faaliyetler, profesyonellerin değerlendirmesine tabidir. İki aşamalı yarışma, stajını tamamlamış bir avukat veya akademisyen bir hukukçunun yazdığı dava olayına takımların, seçilen hukuk dalına göre davalı/sanık ve davacı/müşteki için toplamda 2 dosyayı yazılı olarak sunmalarıyla başlar. Dosyalar anonim olarak numaralandırılır, ülkemizin farklı üniversitelerindeki öğretim görevlileri ve deneyimli hukukçular tarafından puanlanarak topluluğumuza iletilir. Nihayetinde hesaplama yapılarak liste ilan edilir ve sözlü aşama sürecine girilmiş olunur.

Sözlü aşamada ilk iki sıradaki takımlar tüm masrafları (ulaşım, konaklama vb.) karşılanarak topluluğumuzca Ankara’da ağırlanırlar. Yarışma öncesi bir gala yemeği düzenlenerek takımlar ve topluluk üyeleri tanıştırılır. Takımlar davadaki taraflarını yarışma sabahı öğrenirler. Yönergede belirtilen kurallar uyarınca yapılacak savunmalar, akademisyen ve uzman hukukçulardan oluşan jüri eliyle ve şeffaf bir nizam içinde değerlendirilir. Sözlü aşamada fazla puan alan ekip, Mekteb-i Adliye Farazi Dava Yarışması’nın galibidir.

Yarışma ekseriyetle kurucu öğretim görevlilerimizden Prof. Cemil Bilsel’in ismini taşıyan 700 kişilik konferans salonumuzda gerçekleştirilir. Jüri üyelerimiz ülkemizin değerli hukukçularıdır; eski Ankara Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Arzu Oğuz, rahmetli Prof. Dr. Sayın Veysel Başpınar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Üyesi Sayın Salim Küçük, İzmir Barosu Başkanı Sayın Özkan Yücel, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Erinç Sağkan yarışmamızda karar veren koltuklarda oturarak bizi onurlandırmış, hemen sayabileceğimiz birkaç isimdir.

Farazi Dava, yüksek bütçeli, yoğun emek isteyen bir organizasyondur. Hukuk fakültesi öğrencilerinin rağbet ettiği Başkent Kariyer, Wimbledon Language gibi kişisel gelişim kursları ve Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği gibi yardım kuruluşları, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği Ankara Barosu gibi hukuk sistemimizin direkleri kurumlar sponsorluğumuzu daha önce üstlenen değerli kuruluşlardır. Katılımcılarının hukuki yeteneklerine verdiği katkıyı, mutfak ekibinin iletişim, organize etme ve yönetme gibi becerilerine de sağlamaktadır. Sene başı planlamasından tanıtım, kalem işleri ve yarışma gününe kadar en az 70 kişilik bir grup devinim içinde çalışmaktadır.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 11. kez gerçekleştirilecek yarışma, büyük bir heyecanla yeni katılımcılarını beklemektedir.

Sık Sorulan Sorular

İki aşamadan oluşan yarışma, alanında uzman bir hukukçunun yazdığı olay metnine, seçilen hukuk dalına göre davalı/sanık ve davacı/müşteki için takımların toplamda iki dilekçeyi yazılı olarak sunmalarıyla başlar. Dilekçeler, yine alanında uzman hukukçular tarafından oluşturulmuş yazılı aşama puanlama kriterlerine göre puanlandırılır. En yüksek puanı alan dört takım “yarı final” adı altında, yine aynı kriterlere göre aralarında yeniden değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda en yüksek puanı alan iki takım final aşaması olan sözlü aşamaya geçmeye hak kazanır. Sözlü aşamada, yönergede belirtilen kurallar uyarınca yapılacak savunmalar, final jürilerimiz tarafından şeffafça değerlendirilir. En fazla puanı alan ekip Mekteb-i Adliye Farazi Dava Yarışması’nın galibidir.

Takımların sunduğu tüm dosyalar anonim olarak numaralandırılarak ülkenin dört bir yanından öğretim
görevlileri, avukatlar, hakimler ve savcılara, yani uzman hukukçulara gönderilip, yine uzman hukukçular tarafından belirlenen yazılı aşama puanlama kriterlerine göre puanlandırılır. Her bir dosya beş farklı hukukçu tarafından değerlendirilir, bu değerlendirmelerin ortalaması alınarak dosya puanı ortaya çıkarılır.

Yarı final aşaması, takımların daha önce hazırladığı dilekçelerin yeniden, kend aralarındadeğerlendirilme- siyle gerçekleşir. Farklı bir dilekçe hazırlanmasına gerek yoktur.

Olay metnimiz 25 Aralık tarihinde yayınlanacaktır. Bu sayfanın girişine eklediğimiz ilgili turuncu butona tıklayarak olay metnine erişebilirsiniz.

Final aşaması yıllardır bir gelenek haline geldiği şekilde okulumuz Ankara Hukuk Fakültesi’nin Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda 6 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilecektir. Yarışmaya kalan süreyi sitemizden takip edebilirsiniz.

Final aşaması jürilerimiz birbirinden değerli ve saygıdeğer hukukçulardan oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi üyesi, Baro Başkanları ve Profesörler jüri koltuğumuzda oturarak bizleri onurlandırmıştır.

Final aşamasına yakın bir tarihte, sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan yayınlayacağımız formu
doldurup final heyecanımıza sizler de ortak olabilirsiniz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da şehir dışından gelecek takımlarımızın ulaşım ve konaklama masrafları bize ait olacak.

Yarışmamızın galibi olan takıma dört adet dizüstü bilgisayar, ikinci olan takıma ise dört adet tablet bilgisayar ödülü verilmektedir. Aynı zamanda, yarışmamızın ana sponsoru olan Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği’nden ismini alan Süreyya Ağaoğlu En İyi Konuşmacı Ödülü de jüri üyelerimizin belirlediği, hitabeti en iyi olan yarışmacımıza verilmektedir.

Yarışmamızın başvuruları 21 Kasım - 17 Aralık 2023 tarihleri arasında alınacaktır. İnternet sitemizden veya başvuru tarihleri boyunca okulda açacağımız stantlardan başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Başvurular kapatılmıştır.

Konum

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi